Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Fasad

Fasad

VÄLJ RÄTT PANEL TILL DITT PROJEKT

Trä är Sveriges vanligaste fasadmaterial. Normalt används granvirke eftersom det tar upp vatten långsammare än furu, vilket gör fasaden mer hållbar. Sortering G4-2 och bättre är det som gäller för fasadträ.


PLANERA DITT PANELBYTE

Välja panel. En liggande panel är till exempel vanlig i områden med mycket slagregn, som i Norge och västra Sverige. Med en spontad ytterpanel får fasaden en slät och fin yta medan en stående lockläktspanel går fint att variera genom att kombinera olika bredder på brädorna. 

Tilläggsisolera. Om du ska byta träfasad är det ett utmärkt tillfälle att samtidigt energirenovera. Sett till vad hela renoveringen kostar är det ingen större merkostnad, och man brukar räkna med att investeringen är återbetald inom tre år.

Beräkna materialåtgången. Valet av panel avgör materialåtgången. Med gratisappen Lathunden från Svenskt Trä har du smidig tillgång till alla beräkningstabeller för virkesåtgång.

Spara tid och pengar. En industrimålad panel kan du montera oberoende av årstid och väder. Panelen har även ett bättre skydd under transport och byggtid, så du får mer respit att planera för montering och slutmålning. Efter monteringen av en grundad och mellanstruken panel återstår endast en slutstrykning med täckfärg.


Ta hand om din panel så håller den längre

Tänk på att all smuts som fastnar på fönstren genom åren också fastnar på fasaden. Undvik helrenovering genom att bry dig om fasaden lite oftare.

Om du har mögel

Svarta prickar av mögel på fasaden måste bort. Med Prick-Fri från Jape dödas all påväxt som träffas.

Välj rätt fasadtvättmedel

Är det inom färgens underhållsintervall kanske det räcker med Underhållstvätt, som är effektiv mot smutsen, men skonsam för ytan.

Välj rätt borste

En mjuk borste kommer lättare in i vinklar och vrår, bra för fasader med lockpanel och snickarglädje. En styv borste kan vara lämpligt till en mer slät panel.

Tips!

Rengör och skölj fasaden nedifrån och upp. Då minskar risk för märken av rinnande rengöringsmedel.

VANLIGA FRÅGOR

Nedan hittar du de vanligaste frågorna som brukar uppkomma i samband med altanbygge. Tänk på att våra duktiga medarbetare alltd finns här för att hjälpa dig om du undrar över något i processen.


Hur mycket virke går det åt?
Räkna först ut arean på den väggyta som ska bekläs med panel. Multiplicera sedan arean i m2 med tabellvärdet på den panel du vill använda.Tabellvärdet på den panel du vill använda hittar du enklast i gratisappen Lathunden från Svenskt Trä.
Spika eller skruva fasaden?
Man brukar säga att man skruvar trall och spikar panel. Som grundregel används varmförzinkad panelspik. Rostfri spik används vid särskilt utsatta lägen och till utvändig panel av ädelträ, omålade träpaneler och järnvitriol-behandlat eller impregnerat trä. Spikpistol bör undvikas till utvändig panel. Det är alldeles för stor risk att spiken tränger för djupt in i brädorna så att det kan komma in fukt i träet.
Vilka är fördelarna med industriellt ytbehandlad panel?
I längden sparar det både tid och pengar eftersom panelen alltid är målad under rätt förhållanden. Detta ger en högre kvalitet och därmed också en längre hållbarhet. Andra fördelar med en grundad och mellanstruken panel är att den kan sitta uppe i upp till ett år innan den sista slutstrykningen sker.