Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Underhåll

Underhåll

ÖKA LIVSLÄNGDEN MED REGELBUNDET UNDERHÅLL

Hur ofta du behöver genomföra underhåll för att se till att dina projekt hålls i gott skick beror på var de är placerade. Fönster och dörrar i söderläge behöver ses över oftare än de som vetter mot nor. Är de placerade så att de utsatts för regn och blåst krävs tätare tillsyn. Mörka kulörer absorberar mer värme och behöver kontrolleras oftare än ljusa.


Ta hand om din panel så håller den längre

Tänk på att all smuts som fastnar på fönstren genom åren också fastnar på fasaden. Undvik helrenovering genom att bry dig om fasaden lite oftare.

Om du har mögel

Svarta prickar av mögel på fasaden måste bort. Det finns särskilda medel avsedda för att döda all påväxt på fasaden

Välj rätt fasadtvättmedel

Är det inom färgens underhållsintervall kanske det räcker med en underhållstvätt. Den är effektiv mot smutsen och samtidigt skonsam för ytan.

Välj rätt borste

En mjuk borste kommer lättare in i vinklar och vrår, bra för fasader med lockpanel och snickarglädje. En styv borste kan vara lämpligt till en mer slät panel.

Tips!

Rengör och skölj fasaden nedifrån och upp. Då minskar risk för märken av rinnande rengöringsmedel.


Så underhåller du dina dörrar

Trösklar behöver oljas in regelbundet och gångjärnen behöver smörjas. I övrigt är det materialet som avgör.

Målade ytterdörrar tvättas av med ljummet vatten varannan månad och behandlas med bilvax eller möbelvax en till två gånger per år.


Så underhåller du dina fönster

Oavsett vilket typ av fönster du har ska beslag som gångjärn, uppställningsbeslag och låskolvar rengöras och oljas årligen efter behov. Kontrollera att fogarna fungerar och att tätningslisterna inte har börjat mjukna eller släppa från fönstret. Hur du tar hand on dem i övrigt skiljer sig åt beroende på vilket material de är gjorda i. 

Träfönster bör kontrolleras varje år och behöver målas regelbundet för att ge träet tillräckligt med skydd och motverka fuktskador, röta och svamp. Det är bäst att arbeta förebyggande och måla om innan färgen börjar släppa. Rengör träet med målartvätt, rugga upp ytan och måla över.

PVC-fönster behöver normalt sett Inte något större underhåll, men kan behöva rengöras då och då. Använd en mjuk svamp, avfettningsmedel eller såpa och varmt vatten. Undvik slipande eller aggressiva kemiska rengöringsmedel som kan missfärga fönstren.

Aluminiumfönster rengörs med allrengöringsmedel för målade ytor. De fräschas enkelt upp med lite vax.

Trä- och aluminiumfönster underhålls på samma sätt som metallfönster utvändigt och som träfönster invändigt.

Tips!

En molnig dag med +10° är perfekt för under håll av fönster och dörrar. 

VANLIGA FRÅGOR

Nedan hittar du de vanligaste frågorna som brukar uppkomma i samband med ett trallprojekt. Tänk på att våra duktiga medarbetare alltid finns här för att hjälpa dig om du undrar över något i processen.


Hur ofta måste man genomföra underhåll?
En grundregel är att genomföra en inspektion en gång om året. När du ser att färg börjar släppa. Sprickor börjar uppstå eller om det bara börjar se smutsigt ut. Då är det dags för underhåll. En trall kan som regel oljas in på våren varje år. På så sätt håller den sig fräsch i många fler år. Fönster och dörrar underhålls efter behov och panelen mår bra av en tvätt när den ser smutsig ut. Svarta prickar ska man ta bort direkt man ser dem.