Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Dags att måla om inne? Så här gör du!

Dags att måla om inne? Så här gör du!

Är det dags att sätta ny färg på väggar och tak inomhus? Här hittar du en kort guide med information som kan vara bra för dig att veta inför din ommålning.

När man renoverar ett rum är det smart att börja uppifrån och arbeta sig nedåt. Detta gäller oavsett om du ska måla om eller göra mer omfattande renoveringar. Därför börjar vi med att taket och så går vi sedan vidare till väggar.

Måla tak

Taket utgör en stor del av rummet och hur rummet uppfattas. Det finns många sätt att utföra arbetet på och här ger vi dig några goda råd som förhoppningsvis ska hjälpa dig uppnå absolut bästa resultat. Det första rådet vi vill ge dig som ska måla tak är att måla listerna samtidigt. Detta blir både enklare och bättre.

Rengöring

Innan man börjar måla är det viktigt att täcka. Målar men dessutom tak så behöver man täcka hela golvet med golvpapp. Alla ytor som ska målas behöver dessutom alltid tvättas först, detta gäller såklart även taket. Det finns flera sätt att göra det på emn eftersom just taket innebär en relativt obekväm arbetsinsats så rekommenderar vi gäna någon form av verktyg för att underlätta arbetet. Det finns till exempel färdiga tvättar som enkelt kan appliceras på verktyg med förlängningsskaft. Då kan du stå direkt på golvet och arbeta istället för att balansera på stege. 

Här hittar du vårt sortiment av målningsverktyg

Maskera

Dörrar, förnster och väggar som inte ska målas behöver plastas elelr täckas på annat sätt så att man inte riskerar att skvätta eller spilla. Har du skarvar och glipor mellan tak och taklist är det smart att lägga lite fogmassa i skarvarna för att få bort dessa. Eventuella hål och och ojämnheter i tak och list behöver också spacklas. Lägg ett tunt lager spackel, låt torka och slipa bort. Observera att tak och lister behöver olika typer av spackel.

Här hittar du fogmassa

Här hittar du spackel

Dags att måla

Med hjälp av en pensel börjar man med att måla taklisten/takvinkeln. Undvik att få för mycket färg i hörnen genom att börja en bit in på listen och arbeta ut mot hörnen. Ska du måla väggen också behöver du inte vara så rätt för att få färg utanför listen.

När listerna är klara är det dags för taket. Använd roller och måla ett par rollerbredder i taget i samma riktning. Fortsätt på samma sätt över hela taket. Tänk på att ha ordentligt med färg på rollern. Har du för lite kan resultatet lätt bli flammigt.

När fösta strykningen torkat är det dags för färdigstrykningen. Måla taklister/takvinkel och tak på samma sätt en gång till. 

Nu är du klar! Dags att ta bort all plast, maskeringstejp och lister. Ta bort all maskering innan färgen torkat, då får du bort tejpen lätare. 

Här hittar du penslar och målningsredskap

Hos oss på Fellessons hittar du målningsredskap och tillbehör från Anza. Se deras informativa och tydliga film om hur man bäst målar tak. Den innehåller lite fler smarta tips uöver de som framgått här ovan!

Åsa Torstensson

Åsa Torstensson

Butikssäljare

0470-70 98 21

Skicka ett mail

Tony Johannesson

Tony Johannesson

Lagersäljare J-huset

0470-70 98 32

Skicka ett mail

Niklas Fellesson

Niklas Fellesson

Säljare bygg

0470-70 98 33

Skicka ett mail

Pontus Sjögren

Pontus Sjögren

Säljare bygg

0470-70 98 31

Skicka ett mail