Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Trädgårdsinspiratören Sara Bäckmo delar sina bästa tips för att odla i växthus

Trädgårdsinspiratören Sara Bäckmo delar sina bästa tips för att odla i växthus

Går du i växthustankar och funderar på hur du kommer igång? Här ger Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård goda råd inför ditt växthusprojekt!

Odla i rejäla odlingsbäddar

Redan när du sätter upp ditt växthus kan det vara bra att fundera på vad du vill använda det till. Om du vill odla ätbart i växthuset och ha stora skördar, ska du satsa på att göra rejäla odlingsbäddar. Skippa krukor. Du får plats med fler plantor i upphöjda bäddar eller bäddar rakt på marken.

Förutom att du kan odla fler plantor så är det lättare att sköta dem när de växer i bäddar. Jorden håller både fukt och näring.

Om du vill odla både tidigt och sent på året (vilket är utmärkt att satsa på i ett växthus) så håller också jorden värme och gör att grönsaker gror tidigt. På odlingsbäddar eller ramar som byggs på marken kan du lägga lock eller fiberduk som värmer upp jorden extra när det är kyligt ute.

 

Odla vanliga grönsaker

Traditionellt sett odlas tomat, gurka, paprika och chili i växthus för värmens skull. Men en lång rad vanligare (och lättare) grönsaker passar minst lika bra. Genom att sätta ut sallat, potatis, dill, rädisor, kålväxter, lök och annat så förlängs skördeperioden av dessa ordentligt. Du får en tidig skörd i växthuset, som avlöses av den senare skörden på friland. 

Våra vanliga frilandsväxter har generellt kortare utvecklingstid än traditionella växthusväxter och hinner ge skörd innan tomater och övriga. 

De vanliga frilandsgrönsakerna kan också odlas i växthus på sensommar och höst, och dessutom övervintra för att ge skörd på vintern. 

 

Förbättra jorden 

Jorden i växthus behöver aldrig bytas ut, det är en vanlig missuppfattning. Däremot måste jorden hela tiden förbättras, eftersom den utarmas bit för bit när vi odlar i den. Det är inte alls svårt. Tänk på att gödsla jorden inför varje ny gröda du planterar. Gräv ner kompost, gödsel eller växtmaterial. Eller täck jorden med växtdelar. Eller gödselvattna jorden. 

Ett sätt att vårda jorden är också att varje år flytta runt grönsakerna, så att de inte alltid odlas på samma plats. Då minskar risken för jordburna sjukdomar, som annars kan vara ett skäl till att gräva bort jord. Om du mot förmodan vill gräva bort jorden och frakta dit ny, då ska du återanvända jorden på annan plats i trädgården. Släng aldrig jord!

Sara Bäckmo

Sara Bäckmo är journalist/författare/influencer som driver Skillnadens Handelsträdgård i Kalvsvik och Skillnadens Trädgård - en av nordens största trädgårdsbloggar. Här hittar du fler tips från Sara

Till bloggen

 

Foto: Anna Broette

Martin Greider

Martin Greider

Säljare bygg

0470-70 98 39

Skicka ett mail

Jonas Bengtsson

Jonas Bengtsson

Säljare bygg

0470-70 98 23

Skicka ett mail