Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Fellessons penseltips

Fellessons penseltips

Vilken pensel ska man ha och hur tar jag bäst hand om den? Här hittar du några av våra bästa tips när det kommer till penslar och utomhusmålning.

Välj rätt pensel

Vilken pensel du bör välja beror på vilken färg du använder. Om du målar med vattenbaserad färg är det bättre att välja en pensel med syntetborst och inte med naturborst. En pensel med naturborst kan nämligen svälla lite pga vattnet i färgen och ge mer synliga penseldrag i den målade ytan. Det går även bra att använda en syntetpensel till alkydoljebaserad eller linoljebaserad färg men det finns en del som hävdar att känslan blir bättre med en pensel med naturborst till dessa färgtyper.

Desto tjockare pensel - desto mer färg! 

Ju tjockare pensel desto mer borst har den, det innebär att du får med dig mer färg när du doppar penseln i färgen. Något man gärna föredrar om man ska måla en hel husvägg, då slipper man doppa penseln så ofta. Har man lockläkt tänk på att välja en bredd som passar emellan lockläkten.

 

Målningstips

Vet man med sig att man ska fortsätta måla nästa dag kan man lägga penseln i en plastpåse och försöka få ut så mycket luft ur påsen som möjligt, då håller sig penseln fuktig av färgen och det är bara att fortsätta måla nästa dag. Ställer man penseln i vatten när man har målat färdigt för att använda den nästa dag så måste man se till att den är ordentligt torr innan man börjar måla den igen, annars riskerar man att få mer vatten i färgen och den blir tunnare. I och med att vattnet också löser upp färgen så är det risk att man får små klumpar av färgrester som lossnar från penseln, särskilt om man inte rengjort den ordentligt.

 

Rengör din pensel!

När du har målat färdigt med vattenbaserad färg och ska tvätta penseln kan du använda målartvätt, men faktum är att diskmedel och vatten funkar minst lika bra om inte bättre, dessutom blir penseln fortare ren från färg. Låt penseln stå med borsten neråt så rinner vattnet ur penseln och fastnar inte i hylsan som håller fast borsten mot skaftet så att hylsan rostar och ger utfällning nästa gång du ska använda den.

Jennie Schönqvist

Jennie Schönqvist

Butikssäljare

0470-70 98 14

Skicka ett mail