Välja material. Vad ska trallen byggas av för material? Det är inte bara en fråga om utseende utan alla träslag och deras olika behandlingar har sina för- respektive nackdelar. Idag finns det många alternativ som klassas som Hållbara miljöval.
Materialåtgång. Hur många löpmeter trall du behöver bestäms av trallbrädans bredd. Är den 70mm bred går det åt ca 13,51 löpmeter per kvadratmeter. Är den i stället 120mm bred går det åt 7,94 löpmeter per kvadratmeter.
Använd rätt avstånd. Trallbrädans bredd och träslag avgör hur stort avstånd du ska ha mellan brädorna. För den vanligaste tralltypen, NTR-klassad impregnerad furutrall, gäller 5 mm när brädan är 95 mm bred. 6 mm om den är 120 mm bred och 7 mm om den är 145 mm bred.
Välj rostfri skruv. Rostfritt stål är inte härdat, vilket gör skruven mindre stum och mer flexibel. Därför passar rostfri A2 skruv bra i exempelvis ett högbyggt trädäck, där man kan förvänta sig större rörelser i konstruktionen. Rostfri skruv är också bästa valet för trädäck där konstruktionen ligger direkt på marken, för att minska risken för rost. Samma gäller för bryggor eller trädäck nära insjö, bräckt vatten eller vid pool. För tropiska träslag är syrafast A4 skruv det enda valet.
Trallbrädor ska i första hand monteras med bästa sidan vänd uppåt och får aldrig monteras utan springa. När du lägger trallbrädorna ska detta ske med rätt avstånd kant-till-kant. Rätt avstånd beror både på trallbrädans bredd och träslag.
Trallskruvarna eller kamspiken bör alltid monteras minst 30 mm från kanten på långsidan. Detta för att minska risken för sprickor i trallbrädan. När du kommer till ändträet rekommenderas att förborra för trallskruvarna för att ytterligare minska risken för sprickor.
Trallskruven ska också monteras vinkelrätt mot trallbrädans översida. Montera så att skruvhuvuden eller spikskallar kommer i nivå med trallbrädans yta på översidan. Drar man ner skruven djupare riskerar man fuktsamlande fickor och missfärgning.
När du monterar trallbrädan ska hela golvbjälken fuktskyddas med en längsgående remsa av grundisoleringspapp. Även bärlinan mot väggen och/eller husgrunden bör skyddas med grundisoleringspapp. Undvik så långt det är möjligt att skarva trallbrädorna. Om du trots allt måste skarva ska du använda dig av så kallad stumskarv och spikreglar. Detta för att kunna ha 45 mm marginal från ändträet till trallskruven för att motverka sprickbildning.
Om du kapar en impregnerad bräda så måste ändträet behandlas på nytt med flera lager lämpligt träskyddsmedel.
En gång om året är det dags för en översyn av trädäcket. Tänk på att rengöring och oljning tar minst två dagar inklusive torktid, så det gäller att planera. Så här får du bäst resultat.
Laga. Börja med att byta ut eventuellt trasig skruv eller spik och se till att alla skruvhuvuden och spikskallar kommer i nivå med brädans översida. Passa på att komplettera med en extra infästning eller byta ut någon bräda om det behövs.
Tvätta. Ibland räcker det med vatten men har du alger eller mögel, spruta på ett lämpligt medel som får ligga på över natten. Byt sedan till ett rengöringsmedel som både rengör och bleker träet för bästa resultat.
Slipa. Slipa bort vassa kanter, stickor och ojämnheter. Ta ett extra varv så att det blir helt barfotavänligt. Borsta av slipdammet ordentligt så det inte fastnar i oljan.
Olja. Tänk på att det ska vara ett tunt och jämnt lager olja, har du för tjockt med olja spricker och flagnar det. Använd en pensel eller dyna. Stryk i samma riktning som träets ådring och gör klart några brädor i taget så slipper du överlappningsmärken. Stryk 1-2 gånger. Använd en pensel till mellanrummen och andra svåråtkomliga ställen.
Nedan hittar du de vanligaste frågorna som brukar uppkomma i samband med ett trallprojekt. Tänk på att våra duktiga medarbetare alltid finns här för att hjälpa dig om du undrar över något i processen.