Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Trall

Trall

LÄGG TRALL SOM STÅR PALL

Ett nytt trädäck höjer inte bara värdet på huset. Det är en plats att umgås och trivas på i många år. Vi har samlat allt du behöver veta om byggrekommendationer, att välja hållbart trallvirke och verktygen som gör jobbet snabbare. Och mycket mer.


PLANERA DITT TRALLBYGGE

Välja material. Vad ska trallen byggas av för material? Det är inte bara en fråga om utseende utan alla träslag och deras olika behandlingar har sina för- respektive nackdelar. Idag finns det många alternativ som klassas som Hållbara miljöval.

Materialåtgång. Hur många löpmeter trall du behöver bestäms av trallbrädans bredd. Är den 70mm bred går det åt ca 13,51 löpmeter per kvadratmeter. Är den i stället 120mm bred går det åt 7,94 löpmeter per kvadratmeter.

Använd rätt avstånd. Trallbrädans bredd och träslag avgör hur stort avstånd du ska ha mellan brädorna. För den vanligaste tralltypen, NTR-klassad impregnerad furutrall, gäller 5 mm när brädan är 95 mm bred. 6 mm om den är 120 mm bred och 7 mm om den är 145 mm bred. 


Proffstips!

Välj rostfri skruv. Rostfritt stål är inte härdat, vilket gör skruven mindre stum och mer flexibel. Därför passar rostfri A2 skruv bra i exempelvis ett högbyggt trädäck, där man kan förvänta sig större rörelser i konstruktionen. Rostfri skruv är också bästa valet för trädäck där konstruktionen ligger direkt på marken, för att minska risken för rost. Samma gäller för bryggor eller trädäck nära insjö, bräckt vatten eller vid pool. För tropiska träslag är syrafast A4 skruv det enda valet.

Att tänka på

Trallbrädor ska i första hand monteras med bästa sidan vänd uppåt och får aldrig monteras utan springa. När du lägger trallbrädorna ska detta ske med rätt avstånd kant-till-kant. Rätt avstånd beror både på trallbrädans bredd och träslag.

Trallskruvarna eller kamspiken bör alltid monteras minst 30 mm från kanten på långsidan. Detta för att minska risken för sprickor i trallbrädan. När du kommer till ändträet rekommenderas att förborra för trallskruvarna för att ytterligare minska risken för sprickor.

Trallskruven ska också monteras vinkelrätt mot trallbrädans översida. Montera så att skruvhuvuden eller spikskallar kommer i nivå med trallbrädans yta på översidan. Drar man ner skruven djupare riskerar man fuktsamlande fickor och missfärgning.

När du monterar trallbrädan ska hela golvbjälken fuktskyddas med en längsgående remsa av grundisolerings­papp. Även bärlinan mot väggen och/eller husgrunden bör skyddas med grundisoleringspapp. Undvik så långt det är möjligt att skarva trallbrädorna. Om du trots allt måste skarva ska du använda dig av så kallad stumskarv och spikreglar. Detta för att kunna ha 45 mm marginal från ändträet till trallskruven för att motverka sprickbildning.

Om du kapar en impregnerad bräda så måste ändträet behandlas på nytt med flera lager lämpligt träskyddsmedel.

Glöm inte underhållet

En gång om året är det dags för en översyn av trädäcket. Tänk på att rengöring och oljning tar minst två dagar inklusive torktid, så det gäller att planera. Så här får du bäst resultat.

Laga. Börja med att byta ut eventuellt trasig skruv eller spik och se till att alla skruvhuvuden och spikskallar kommer i nivå med brädans översida. Passa på att komplettera med en extra infästning eller byta ut någon bräda om det behövs.

Tvätta. Ibland räcker det med vatten men har du alger eller mögel, spruta på ett lämpligt medel som får ligga på över natten. Byt sedan till ett rengöringsmedel som både rengör och bleker träet för bästa resultat.

Slipa. Slipa bort vassa kanter, stickor och ojämnheter. Ta ett extra varv så att det blir helt barfotavänligt. Borsta av slipdammet ordentligt så det inte fastnar i oljan.

Olja. Tänk på att det ska vara ett tunt och jämnt lager olja, har du för tjockt med olja spricker och flagnar det. Använd en pensel eller dyna. Stryk i samma riktning som träets ådring och gör klart några brädor i taget så slipper du överlappningsmärken. Stryk 1-2 gånger. Använd en pensel till mellanrummen och andra svåråtkomliga ställen.


VANLIGA FRÅGOR

Nedan hittar du de vanligaste frågorna som brukar uppkomma i samband med ett trallprojekt. Tänk på att våra duktiga medarbetare alltid finns här för att hjälpa dig om du undrar över något i processen.

Tryckimpregnerad trall är väl underhållsfri?
En tryckimpregnerad trall som inte underhålls varje år kommer snabbt bli ful. Så småningom spricker den och vassa stickor riskerar att fastna i fötterna. En gång om året bör man därför olja in sin trall för att säkerställa att den håller sig fin under många år framöver.
Kan man skarva trallbrädor?
Ja det går men vi rekommenderar att man försöker undvika det. Om du måste skarva dem sätt en spikregel på var sin sida om golvbjälken. Se därefter till att skarven sker mitt på golvbjälken och förborra gärna trallbrädorna i kortändan så slipper du riskera att de spricker.
Skruva trall, det kan väl inte vara så svårt?
Jo faktiskt, många skruvar trallen alldeles för hårt så att skruvskallen sjunker in i träet. Det betyder att du då skapat en perfekt grop för vatten att samlas i och som på lång sikt missfärgar och förstör träet. Skruvskallen ska vara i nivå med ovansidan på trallen. Inte djupare.