Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Fixa Projektet arkiv

Fixa projektet > En vårdande vårtvätt av altanen

En vårdande vårtvätt av altanen

Efter en lång, kall vinter är det kanske dags att ge din uteplats en rejäl uppfräschning. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du tvättar och underhåller såväl träaltanen som en altan i marksten eller plattor.


Vatten, såpa och en skurborste

Hur du bäst tvättar din träaltan beror på vilket skick den är i, vilken sorts trä den är byggd av och inte minst: hur smutsig den är.

Sopa först bort löv, jord och annan lös smuts. För en normalt smutsig träaltan behöver du sedan inte använda något annat än en vanlig skurborste och skurhink och grönsåpa. En bra utgångspunkt är att blanda 2–3 dl såpa med ca 10 liter vatten, men om altanen är väldigt smutsigt kan du öka doseringen. Skrubba grundligt i brädornas längdriktning och skölj sedan av med kallt vatten. Om du vill använda högtryckstvätt: var försiktig med trycket så att du inte skadar träet.

Om du har fått algfläckar på din träaltan finns det utmärkt husmodersknep att ta till i form av ättika. Blanda två deciliter ättika med några droppar diskmedel, en liter varmt vatten och skrubba sedan omsorgsfullt bort algerna.

Behöver jag slipa och olja in?

Efter tvätt är det läge att se över trätrallens ytbehandling. Om virket är stickigt kan du överväga att slipa trallen. Slipmaskin är praktiskt till större ytor, men för mindre ytor går det bra att slipa för hand. Om du har ett trädäck av oljad eller laserad trall kan det vara en god idé att olja in eller lasera på nytt för att förnya skyddet. Var noga med att allt slipdamm är borta innan du börjar olja in.

När det gäller tryckimpregnerad furu är det ofta en smaksak om man vill olja in eller ej. Att komma ihåg är att det är ett virke som blir mörkare efter en inoljning, vilket kan vara önskvärt eller ej, beroende på tycke och smak.

Här hittar du hela vårt utbud av trall!

Tips och tricks för altaner i sten

En uteplats med marksten eller plattor har lång livslängd och små behov av underhåll. Förutom att se efter uteplatsen med sopborste och vid behov skurhink finns det ändå några enkla knep som du kan ta till för att hålla underlaget rent och snyggt.

• Fyll på med fogsand

Om du har en altan bestående av plattor som sitter sammanfogade med fogsand, se till att hålla springorna väl fyllda. En välfylld fog bevarar underlagets stabilitet och gör det svårare för ogräs att få fäste mellan plattorna.

• Alger, svamp, mossa och lavar

Alger och liknande är normala inslag i utomhusmiljön, men för att undvika större ansamlingar kan högtrycksspolning eller sopning med grovt grus vara till hjälp. Det finns också särskilda rengöringsmedel för betong och natursten att använda sig av.

• Oljefläckar

Träolja och andra feta produkter skadar inte stenen, men kan däremot ge fula fläckar. Färska oljefläckar kan man prova att suga upp med papper eller sågspån. I andra hand rekommenderas disk- eller skurmedel och varmt vatten.

• Vinterunderhåll

För att inte halka på altanen under vintertid, skotta bort eventuell snö och sanda eller grusa. Undvik att använda salt på marksten och plattor då det kan ge försämrande frätskador.

Här hittar du hela vårt utbud av marksten!